Vraag over het peil aan Waterschap Rivierenland

Bron: Buurtvereniging@Zouweboezem
Waterpeil in de Oude Zederik week 33 2016

Goede dag,

Ik ben zo onderhand wel zeer nieuwsgierig, wat de reden is dat het peil in de Oude Zederik en dus ook het Merwedekanaal al zo'n twee maanden 11 cm hoger staat dan het praktijk peil, (praktijk peil is ongeveer 85 cm +NAP) en zo'n 16 cm hoger dan het streefpeil (het streefpeil is 80 cm +NAP) en dit wordt vrij strak gehandhaafd, want de afgelopen maand en de maand ervoor ligt het gemiddelde op 91 cm +NAP.

Dus ik ben zeer benieuwd wat de aanleiding is voor dit hoge peil.

mvg,

Een lid van Buurtvereniging Zouweboezem
Sluis (Ameide)

Waterpeil in de Oude Zederik juni 2016
Waterpeil in de Oude Zederik juli 2016

Antwoord van Waterschap Rivierenland

Geacht lid van de Buurtvereniging,

Momenteel proberen wij een peil van 0.90 Nap te handhaven, dit heeft te maken met de vraag naar water van de Tielerwaard, Culemborgerwaard, Vijfheerenlanden en Alblasserwaard. Doordat de grote rivieren weer lagere waterstanden hebben en de (gewas)-verdamping in deze  periode groot is proberen wij binnen de marges het peil zo optimaal mogelijk te benutten.

Peilvak 14 is het grootste Linge peilvak (1500  hectaren nat oppervlak) wat moet gevoed worden vanuit het Pannerdensch kanaal, Neder-rijn, Amstedamrijnkanaal of de Merwede, er worden zorgvuldig besluiten genomen en afwegingen gemaakt voor instellen van de peilen. 

Met vriendelijke groet,

CRK operator
Team Peil-, Dijk-, En Vaarwegbeheer
Afdeling Beheer en Onderhoud

Een gedachte over “Vraag over het peil aan Waterschap Rivierenland”

Reacties zijn gesloten.