Bron: Ontwerp Regioprofielen Cultuurhistorie Zuid-Holland Hoofdstuk 2.11 Alblasserwaard ― par. landschappelijke elementen ― pag. 86
Zouweboezem
De Zouweboezem is een groot boezemgebied bij Ameide, gegraven tussen 1370 en 1373 om het overtollige water op te vangen uit de polders in de Vijfheerenlanden. Thans is het een natuurgebied in handen van het Zuid-Hollands landschap.
De richtlijn continuïteit van karakter voor de Zouweboezem betekent het:
- zichtbaar houden van de boezem als element in het landschap met rietland en grienden;
- behouden van de begrenzing van de boezem die gevormd wordt door de Zederikkade en de Zouwendijk.
[pdf title=”Cultuurhistorie Zuid-Holland” height=”985px”]http://buurtvereniging-zouweboezem.nl/cultuurhistorie-zuid-holland/regioprofielen-cultuurhistorie-zuid-holland/[/pdf]
De Zouweboezem is toch zo belangrijk!! Waarom komen wij er met zes regels zo bekaaid af, zijn wij geen kroonjuweel, geen Top gebied?
O ja, ze hadden nog een Natura 2000 gebied nodig, laten we dan de Zouweboezem maar pakken.
De Diefdijk is als waterkering (de Hollandse waterlinie) een kroonjuweel. De Boezem van kinderdijk met zijn molens is een kroonjuweel, MAAR de Zouwendijk is als waterkering voor de Alblasserwaard veel eerder aangelegd dan de Diefdijk, zonder de Zouwendijk hadden de molens in Kinderdijk er niet geweest.
De eerste zes molens voor de Zouweboezem zijn omstreeks 1560 gebouwd, in 1672 door de Fransen met de grond gelijk gemaakt en rond 1740 zijn er weer vijf gebouwd. De molens in kinderdijk zijn gebouwd tussen 1738 en 1740, toch wel iets later dan hier.